Vijesti

UREĐENJE CENTRALNOG TRGA – KLINČA SELA

Općina Klinča Sela prošli je tjedan na fondove EU aplicirala projekt Uređenje centralnog trga u Klinča Selima.

Zbog potrebe za prostorom javnog značaja koji bi središtu dao jedan novi život, Općina Klinča Sela odlučila se za gradnju ovog centralnog prostora tim više što se uz isti predviđa i značajna izgradnja javnih sadržaja u skoroj budućnosti. Procijenjena vrijednost Trga iznosi 4.485.000,00 kuna.

Osim projekta Trga krajem prošle godine na fondove EU kandidiran je projekt „Rekonstrukcija nerazvrstane prometnice u naselju Repišće-Beter“ čija vrijednost se procjenjuje na 5.000.000,00 kuna.

Na površini 3125 m2 je predviđeno uređenje hortikulture sa zadržavanjem trenutnog drveća, oplemenjivanjem ukrasnim raslinjem, travnatim površinama kao i bogatom urbanom opremom (stolovi, klupe, kante za smeće, znakovlje) te adekvatnom rasvjetom.

Prostor će biti opremljen adekvatnom javnom rasvjetom preko kandelabera, reflektora za dodatno osvjetljavanje i ambijentalnih ukrasa pojedinih elemenata trga.

Za najmlađe se planira uređenje dječjeg igrališta površine 120 m2 i opremanje modernim spravama.

Pristup Trgu biti će osiguran osobama s invaliditetom i stanovnicima sa smanjenom pokretljivosti uređenjem koje osigurava nesmetano korištenje svih sadržaja Trga.

Obzirom da će uređeni Trg privlačiti veći broj stanovnika na jedno mjesto projekt će posredno utjecati na povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva u postojećim popratnim djelatnostima u neposrednoj blizini kao što su ugostiteljstvo i trgovina jer će veći broj prolaznika tj. korisnika Trga povećati poslovanje i uzrokovati potrebu za novim zapošljavanjem u ugostiteljskim i trgovačkim objektima. Jedan od najvećih potencijala novog Trga je i dugo priželjkivani prostor za mini tržnicu tj. mjesto koje će omogućiti lokalnim poljoprivrednicima izlaganje i prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Izgradnjom Trga osigurati će se javni prostor koji omogućuje druženje, rekreaciju i mjesto za provedbu kulturnih sadržaja.

Mlade obitelji s djecom i mlade osobe će imati više mogućnosti za druženje, provođenje slobodnog vremena, djeca će imati kvalitetno igralište, a mladi mjesto za okupljanje.