Vijesti

POSJET DONJOJ AUSTRIJI

U cilju daljnjeg razvoja projekta širokopojasnog Interneta predstavnici Općine Klinča Sela, Grada Jastrebarsko i Općine Žumberak u utorak, 29. 3. 2016. godine posjetili su grad St. Polten u Donjoj Austriji. Ugostio iz je gradonačelnik Gerhard Wendl.

Regija Donja Austrija obuhvaća 573 općine sa 750.000 domaćinstava kod kojih je započela izgradnja nacionalne svjetlovodne mreže financirane javnim sredstvima. Cilj navedenog projekta je da svako kućanstvo dobije priključak na optički kabel koji će omogućiti povećanje brzine internetske mreže. Pristupom Europskoj uniji Hrvatska se našla u prilici da može koristiti sredstava iz Strukturnih fondova EU za navedenu namjenu.

Omogućiti priključak na brzi Internet svim kućanstvima na području Zagrebačke županije osnovi je cilj Programa koji je započeo tijekom rujna prošle godine. Program se provodi kroz tri godine, a cilj je izgradnja širokopojasne infrastrukture na području cijele Županije koja će svim kućanstvima omogućiti pristup širokopojasnom Internetu.

U prvoj fazi koja je već započela, izraditi će se priprema dokumentacija.

U drugoj fazi radit će se na projektiranju i izgradnji širokopojasne infrastrukture. Gradnja širokopojasne infrastrukture u dijelovima Zagrebačke županije u kojima ne postoji komercijalni interes financirat će se iz fondova Europske unije i to u iznosu od 85 posto, a tu spada i područje Općine Klinča Sela.