Istaknuto

ODRŽANA RADIONICA LAG-A “SAVA”

Dana 19. veljače 2016. godine održana je radionica za izradu Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe (dalje LAG)  „SAVA“ za razdoblje 2014.-2020. Radionica je započela u 18h i trajala je cca. 2 sata. Prisutno je bilo 27 osoba, većinom članovi lokalnih udruga te ostale zainteresirane osobe.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković te predsjednik LAG-a „SAVA“ Damir Halužan.

Ovom prilikom LAG je predstavio svoj rad i mogućnosti koje se pružaju za udruge, lokalne obrtnike, poljoprivrednike i općenito lokalno stanovništvo. Više o LAG-u na njihovoj stranici: http://lagsava.hr/

Lokalna akcijska grupa (LAG) je partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja koje je osnovano s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog područja, a čiji članovi mogu biti fizičke i pravne osobe. LAG funkcionira na mehanizmima LEADER pristupa. Cilj LEADER pristupa je promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstva. Osnovni ciljevi LEADER pristupa unutar Programa ruralnog razvoja su: poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta, uključujući dobrobit, stvaranje novih, održivih mogućnosti zarade, očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, diversifikacija gospodarskih aktivnosti.

Riječ je zatim preuzeo v.d. voditelj LAG-a „SAVA“ Lovro Benčević, koji je iznio mjere 3, 4, 6, 7, 8, 9 i 16 iz Programa ruralnog razvoja RH.

Brošura Programa dostupna je na:

http://www.mps.hr/ipard/UserDocsImages/Postpristupno%20razdoblje%20%20EAFRD/BRO%C5%A0URA%2003_2015/MPS_program%20ruralnog%20razvoja%20RH_200x275_v6%20-%20LQ.pdf

Pozvani su prisutni, kao i Vi koji čitate  ove redove, da se  uključite u rad LAG-a i predložite projektne prijedloge na temelju kojih će se osmisliti Lokalna razvojna strategija. LAG će dobiti određena sredstva koja će zatim moći dijeliti na temelju projekata. U slijedećim godinama sredstvima LAG-a moći će se financirati oni projekti koji su uvršteni u strategiju. Za dobivanje sredstava članstvo u LAG-u nije obavezno, ali će kod nekih projekata donositi dodatne bodove.

Kako postati član LAG-a: osmisliti svoju projektnu ideju koja ima dobrobit za zajednicu, ispuniti pristupnicu i uključiti u rad LAG-a. Napominjemo da je članstvo u LAG-u besplatno.

Za sve dodatne informacije obratite se u prostorije udruge Eduka, gdje možete ispuniti upitnik za bazu projekata. Upitnik je dostupan i na stranici LAG-a: http://lagsava.hr/novosti.html

Zajedničkom razvojnom strategijom osmisliti će se novi projekti koji će povezati područje oko Save. Mehanizmi koji se potrebni za to jesu razvoj turizma, prometne povezanosti, poljoprivrede i proizvodnje; stvaranje zajedničkih proizvoda i brandova; okrupnjavanje ponude.

Lokalna razvojna strategija mora biti predstavljena na Skupštini LAG-a koja će biti održana 28. ožujka. Stoga ukoliko imate neku dobru ideju, požurite s javljanjem!

 

Kontakti udruge Eduka – Centar lokalnog razvoja

Telefon: 6288 -319

Mail: eduka@eduka.hr

FB: Udruga Eduka