Vijesti

ODRŽANA 13. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KLINČA SELA

Općinsko vijeće Općine Klinča Sela održalo je svoju 13. sjednicu na čijem se dnevnom redu nalazilo 12 točaka. Među njima je bio i izvještaj o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine koji je potaknuo vijećnike na raspravu.
Sjednica je započela dobrodošlicom novog člana Općinskog vijeća – gospodina Mije Krapec. Naime, dosadašnji vijećnik SDP-a Mario Grdašić podnio je ostavku na vijećničku dužnost iz osobnog razloga, pa je stranka odredila novog člana Miju Krapec koji je tom prilikom položio prisegu.
Veću raspravu na sinoćnjoj sjednici potaknulo je Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2018. godinu koje je vijećnicima predstavila pročelnica za financije Snježana Pučar. Istaknula je kako su prihodi poslovanja za prvih šest mjeseci iznosili 5 700 000 kuna što je 16,38% u odnosu na planirano za čitavu godinu, dok su rashodi iznosili 4 715 000 kuna te 234 000 kuna za nabavku nefinancijske imovine što je 1,07% u odnosu na plan pa će se planirano trebati ostvariti u drugoj polovici godine. Ostvaren je ukupni višak prihoda nad rashodima u iznosu od 1 843 244 kune.
Najznačajnije prihode Općina je ostvarila od poreza koji su porasli za 17% u odnosu na prošlu godinu, i čine 56% godišnjeg plana prihoda. Porasli su iz razloga porasta prihoda poreza na dohodak od samostalnog i nesamostalnog rada i kapitala, objasnila je pročelnica.
Što se rashoda tiče, najznačajniji iznosi utrošeni su za rad Općinskog vijeća – 34 000 kuna, jedinstvenog upravnog odjela Općine – oko 1 000 000 kuna u što spadaju plaće za radnike, intelektualne usluge, otplate kredita i drugo. Izdvojeno je i za školstvo, socijalnu skrb, Crveni križ…

Oporba glasala protiv
Iako pohvaljeno, od strane oporbe Izvješće je ostalo podržano samo od vladajućih vijećnika dok su iz SDP-a i Slobodne Hrvatske istaknuli kako ga ne mogu podržati bez postojanja odbora pojedinih programa koji o tome prethodno raspravljaju.
– Moram istaknuti da ću opet glasati protiv kao što je bilo kad je bilo izglasavanje proračuna i programa. Referirat ću se na ono što smatram da jesam stručna to je socijalna skrb i kultura. Međutim i dalje nema odbora, kriterija i tako dalje. Bez predmetno je u 2018. godini raspravljati o takvim stvarima– rekla je vijećnica SDP-a Ivana Kišan.
Načelnik Općine Miljenko Vučković kazao je kako bez obzira na to što se ne slažu uvijek u mišljenjima svima bi cilj trebao biti isti, a to je dobrobit stanovnika općine. Upozorio je kako oporba u 90% slučajeva glasuje protiv ili su suzdržani bez pravog argumenta, a to što ne postoje odbori ne može biti glavni argument. Dodao je kako je oporbenim vijećnicima poslan e-mail da predlože članove za odbore.
-Jasno mi je i da oporbeni vijećnici žele sebe promovirati i iskazati da se prikažu kao bolji, ali o tome odlučuju građani, no evidentno je da oporbeni vijećnici u 90% odluka pogotovo u proračunu glasaju protiv ili su suzdržani bez kvalitetnih obrazloženja. Stalno spominjanje odbora da je to razlog – to nije razlog, ako mene pitate. Proračun radimo zajedno, Općinsko vijeće prihvaća i oporbene prijedloge kao što je škola plivanja gdje nije bilo nikakvih problema. Međutim glasanje o proračunu samo zato što ste oporba nije vam baš na mjestu – kazao je načelnik
Oporba odgovara da je način na koji glasuju njihovo pravo te se ne slažu s načelnikovim tvrdnjama.
– To je naše pravo i nitko nam ga ne može oduzeti. Prije godinu dana smo usvojili Statut Općine gdje je od inih stvari konstituiranje 3 nova odbora koji su stručni. Nisam vam dao ruku ni za proračun jer struka nije imala veze s proračunom niti su stručni timovi imali uvid u nešto takvo jer ne postoje. Ja ne želim neodgovorno dizati ruku dok to odbor nije pregledao– kazao je Damir Kristijan Rogina (SH).
-Mislim da smo u 100 posto slučajeva gdje su bile konkretne i kvalitetne odluke glasali za kao što je na prošlom sazivu donesena odluka o povećanju naknade za novorođenčad. Što se tiče proračuna odbili ste nam 5 ili 6 amandmana s obrazloženjem da su uključeni u proračun, a do sad nisu realizirani. Da glasamo za proračun gdje nisu prihvaćeni naši amandmani? – kazala je Andreja Grdiša (SDP).
Na vijećnicu se nadovezao i Vedran Rudar (SDP) koji je istaknuo kako je u proračunu nejasno istaknuto kamo taj novac ide.
O stipendijama Općine Klinča Sela nije bilo rasprava, vijećnici su se oko te točke jednoglasno složili, dok su kraće raspravljali o odluci Zbrinjavanja kućnih ljubimaca na području općine. Naime i ta je odluka usklađena sa Zakonom koji govori nadzor nad odlukom provodi komunalni redar. Vijećnike takva odluka zabrinjava te se pitaju što ako komunalni redar ne postupi prema zakonu, a zakonom za njega nisu propisane sankcije.
Na posljetku je odluka prihvaćena.

Za vodospremu potreban kredit
Vijeće je moralo dati suglasnost Općini Klinča Sela za podizanje pozajmice od milijun kuna potrebnih za podmirivanje obveza prema izvođaču radova na vodospremi Tržić. Naime, kako je objasnio načelnik Vučković, za projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna odobrena su sredstva Europske unije u stopostotnom iznosu no ta sredstva Agencija za plaćanja u poljoprivredi još uvijek nije isplatila na račun Vodovoda Klinča Sela iako su radovi, prema ugovoru s izvođačem, krenuli još ovog proljeća. Iz agencije tvrde da su zbog preopterećenosti projekata i predmeta, a premalo kadra u nemogućnosti još izvršiti plaćanja prema Vodovodu stoga će Općina, kako radovi ne bi stali podići kredit od milijun kuna dok sredstva ne sjednu na račun.
Ovakav prijedlog vijećnici su podržali.

Raste cijena smeća
Iz tvrtke Eko Flor plus došla je obavijest o poskupljenju odvoza smeća na području općine. Prema novom cjeniku, a na temelju Zakona o gospodarenju otpadom, cijena se obračunava na temelju volumenu spremnika i broju pražnjenja. Tako će umjesto dosadašnjih 60,57 kuna za 120 litarski spremnik kućanstva plaćati fiksni iznos od 47,97 kuna čemu će se pribrojiti 4,20 kuna za svako pražnjenje. Tako će za tri pražnjenja na mjesec cijena biti ista kao i do sad, a ako se smeće bude praznilo i četvrti tjedan bit će 4 kune skuplje.