Vijesti

OBAVIJEST

Općina Klinča Sela i Udruga Eduka- Centar lokalnog razvoja u suradnji s renomiranim stručnjacima  organiziraju niz besplatnih predavanja  vezanih uz najčešće teme suvremenog života. Predavanja će se održavati u Društvenome domu Klinča Sela, jednom mjesečno,  srijedom u 20 sati.

Teme koje se planiraju obraditi tijekom predavanja su slijedeće:

  1. Bolesti živčanog sustava: kako ih dijagnosticirati?
  2. U vortexu pseudoznanstvenih tlapnji
  3. Svijetle i tamne strane lijekova
  4. Svijetla i tamna strana herbicida
  5. Život je kretanje, kretanje je život
  6. Nutricionizam
  7. Dojenje
  8. Gljive
  9. Poduzetništvo

O navedenim temama predavati će :

Dr.sc . Zeljka Vogrinc, dr.sc. Ivo Crnolatac, dr.sc. Višnja Stepanić, dr.sc. Višnja Stepanić, Jasna Jančić, izv. prof. dr. sc. Donatella Verbanac, izv. prof. dr. sc. Sanda Rončević, dr.sc. Lidija Marija Tumir,dr.sc. Neven Matočec, dr.sc. Ante Rončević

Prvo predavanje na temu U vortexu pseudoznanstvenih tlapnji te Bolesti živčanog sustava: kako ih dijagnosticirati? održati će se 12. lipnja 2019. godine s početkom u 20 sati u Društvenom domu Klinča Sela.
Ukratko o temama:
– U VORTEXU PSEUDOZNANSTVENIH TLAPNJI
U posljednje vrijeme svjedočimo poplavi pseudoznanstvenih sadržaja u medijima i na internetu. Mediji, tražeći što jednostavniji put ka značajnijoj praćenosti, u prvi plan stavljaju sport i zabavu, dok su kultura a još više znanost potjerane na margine. Rezultat takve marginalizacije je još slabiji interes za znanstvene sadržaje. Znanost je stigmatizirana kao dosadna, teško razumljiva i elitistička, a znanstvenici kao dosadni, arogantni i isključivi. Pseudoznanost se nudi kao jednakopravna alternativa, pseudoznanstvenici se prikazuju kao zanimljivi samouki ljudi iz „naroda“, širokih vidika, prosvjetljena uma. Žalosna ali i iznimno opasna je činjenica da je javni medijski servis, HRT, postao jedan od značajnijih promicatelja pseudoznanosti u Hrvatskoj. No, nećemo se baviti pseudoznanošću u hrvatskim medijima, nego ćemo razjasniti razlike između znanosti i pseudoznanosti i, raspravljati o nekim uvriježenim „svi znamo da…..“ mitovima, kritički sagledati neka znanstvena dostignuća.
Teško je i nabrojati sve teme koje bi trebalo prodiskutirati, ali možemo probati načeti neke od najvažnijih: vakcinacija, utjecaj čovjeka na klimatske promjene, GMO-prednosti i nedostaci, umjetna inteligencija.
– BOLESTI ŽIVČANOG SUSTAVA: KAKO IH DIJAGNOSTICIRATI?
Živčani sustav je najsloženiji i najmanje istraženi sustav u ljudskom organizmu. Čine ga mozak i leđna moždina te mreža živaca koji povezuju mozak i leđnu moždinu s ostalim dijelovima tijela. Živčani sustav kontrolira rad cjelokupnog organizma pa se bolesti koje zahvaćaju živčani sustav manifestiraju vrlo različitim simptomima. Simptomi različitih bolesti su često slični, a to dodatno otežava postavljanje dijagnoze.
Bolesti živčanog sustava se dijagnosticiraju neurološkim pregledom koji uključuje anamnezu, fizikalni pregled, procjenu duševnog stanja i kada je potrebno, dijagnostičke pretrage i postupke. Od dijagnostičkih postupaka najčešće se koriste radiološke tehnike kao što su kompjutorizirana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR), neurofiziološke i ultrazvučne pretrage, a važnu ulogu imaju i različite laboratorijske pretrage. U nekim bolestima je potrebno napraviti i lumbalnu punkciju kako bi se analizirao likvor.
Liječenje ovisi o postavljenoj dijagnozi, a stalni napredak u znanosti i medicini povećava mogućnosti liječenja i najtežih bolesti.
Za svako daljnje predavanje točan termin objaviti će se naknadno.

Veselimo se Vašem dolasku !