Udruga Zdenčina 1562

Udruga Zdenčina 1562 osnovana je 2011. godine sa osnovnim ciljem obilježavanja 450 godina od naseljavanja prvih stanovnika u Zdenčinu. Ta davna 1562. godina, kada je ban Petar II Erdödy 26. listopada na svom imanju u Okiću potpisao „Naselbenu ispravu“ kojom odobrava obiteljima Šimanović, Juratović i Malčić da se nasele na dijelu njegova imanja u Zdenčini, postala je sastavni dio imena Udruge čiji su ciljevi očuvanje prirode i kulturno povijesne baštine. Posebno smo ponosni na našu kajkavsku ikavicu i prekrasnu narodnu nošnju koja je 2016. godine na priredbi „Nismo mladi al` smo lipi“ izabrana za najljepšu narodnu nošnju kontinentalne Hrvatske.

kupinečki drmeš

Uz povijesnu sekciju koja kontinuirano istražuje podatke o ljudima i događajima vezanim uz Zdenčinu brižno čuvamo tradiciju i običaje naših predaka. Folklorno tamburaška sekcija „Klas“ slijedi tradiciju HSPD „Klas“ koje je 1938. godine imalo zapažen nastup na nacionalnoj smotri pjevačkih društava u Splitu. Sačuvan je i „Zdenački drmeš“ kojeg je zabilježio na svadbi u Zdenčini Richard G. „Dick“ Crum, američki koreograf i tako sačuvao za buduća pokoljenja. Bogata tradicija omogućila nam je ostvarenje suradnje sa mnogim sličnim društvima te je naš projekt „Na mužiku“ predstavljen diljem Europe, a posebno dojmljivo je bilo predstavljanje u Portugalu.

Očuvanje prirode i održivi razvoj ruralnih prostora važan je dio djelovanja Udruge. Poučna staza „Od sela roda do sela roda“ koja spaja Zdenčinu i Kupčinu nastala je sa ciljem čuvanja staništa ptica po kojima je Zdenčina poznata mnogim promatračima ptica jer na našem području boravi više od 200 vrsta ptica.

Izgradnjom zavičajnog imanja stvara se mogućnost uređenja zbirke starih predmeta, fotografija i dragih uspomena.

Obzirom na zemljopisni položaj i izvrsnu prometnu povezanost Zdenčina je zanimljivo mjesto za život i razvoj, a Udruga Zdenčina 1562 nastoji pomiriti razvoj i tradiciju koji su u modernom društvu često međusobno suprotstavljeni.