Vijesti

U Klinča Selima otvorena Mala besplatna knjižnica

U sklopu programa “Vrelo zavičaja” čiji je glavni cilj promicanje čitanja i pisanja kod djece i mladih, kraj dječjeg igrališta u Klinča Selima, na mjestu budućeg glavnog klinčaselskog trga, u četvrtak, 5. ožujka 2020. svečano je otvorena prva klinčaselska Mala besplatna knjižnica.

Program “Vrelo zavičaja” provode Kreativni studio Zvrk, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalište Škrabe. U povodu otvorenja klinčaselske Male besplatne knjižnice  u Osnovnoj školi Klinča Sela održana je radionica kreativnog pisanja pod vodstvom magistre komparativne književnosti Klementine Škrabe. Jaskanska Matica donirala je školskoj knjižnici dvjestotinjak vrijednih knjiga, a Malu besplatnu knjižnicu otvorili su načelnik Klinča Sela Miljenko Vučković i učenice 6. a razreda koje su pročitale najviše knjiga ove školske godine, Veronika Vukušić i Gabriela Dropuljić.

Jaskansku Maticu predstavljali su Nino Škrabe i Zvonimir Kufrin. Cijelu akciju potaknula je Gordana Juranko, predsjednica Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Klinča Sela, a svesrdno pomogli Općina Klinča Sela na čelu s načelnikom Miljenkom Vučkovićem, ravnatelj škole Ivo Karača i knjižničarka Sanja Šušnjara Raić. Malu besplatnu knjižnicu izradio je Goran Ringel, autor i urednik stranice Jastrebarsko Stare Slike, a kod njezinog postavljanja pomogli su Boris Tutek iz CIAK Auta – poslovnica Jastrebarsko i Sanja Stipanec iz Gradske knjižnice Jastrebarsko.

Važno je napomenuti da je ovo druga Mala besplatna knjižnica koju su postavili Kreativni studio Zvrk i jaskanska Matica. Prva je otvorena u Jastrebarskom, kraj Osnovne škole “Ljubo Babić” prije godinu dana. Obje knjižnice dio su međunarodnog projekta američke neprofitne organizacije Little Free Library te imaju svoje registracijske brojeve. U svijetu ima više od 90 000 Malih besplatnih knjižnica u više od 90 zemalja, a u njima djeca, mladi i svi ljubitelji čitanja mogu slobodno razmjenjivati knjige. Mogu uzeti knjigu koju žele pročitati, ali i donijeti knjigu koju žele podijeliti s drugima.

Program “Vrelo zavičaja” Zvrk i jaskanska Matica hrvatska provode od 2018. godine, a uz Općinu Klinča Sela pomažu ga Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Društvo hrvatskih književnika i Grad Jastrebarsko.